CUCUTENI

Editia a II-a:
10-24 august 2003

> Fotografii de grup 2003

Organizatori:
Primaria comunei Cucuteni
Fundatia "AXart" Iasi

 

Tabara de sculptura si-a cistigat deja un loc aparte in spatiul cultural al comunei Cucuteni. La poalele dealului ce gazduieste vestigiile celebrei culturi neolitice, careia localitatea noastra i-a dat numele, aceasta tabara de arta este, imi place sa cred, replica pe care oamenii milenului al treilea o dau stramosilor intru cultura de acum peste cinci mii de ani. Este o mare bucurie pentru mine, care, in toti anii de cind sunt la conducerea comunei, am luptat si am sperat ca intr-un fel sau altul sa renasca macar un fragment din extraordinara traditie culturala cucuteniana. Tabara de arta a venit ca o binecuvantare. Uneori cred, la modul poetic, fireste, ca energia culturii Cucuteni s-a scurs din deal in aceasta vale a celor trei fintini si a inflorit sub forma de sculpturi. Poate nu intimplator, artistii au numit aceasta vale, ":Valea vrajita".

Tun Mihai, primarul com . Cucuteni

 

Numele de "vrajit" este predestinate, a chemat aici operele de arta.

In proximitatea locului se afla monumente semnificative din preistorie, ne aflam intr-o comuna care a dat numele culturii Cucuteni, si cred ca la aceasta dimensiune preistorica se cerea si o nota contemporana. Ne aflam acum la a doua editie a taberei de sculptura din cadrul simpozionului "Arta si sacralitate" si cred ca in timp, aici se pun bazele unei adevarate colectii, ceea ce se face aici fiind sub semnul valorii, sub semnul durabilitatii.

Spatial contribuie semnificativ la totalitatea, la ecuatia aceasta data de simpozion, mai ales ca, de acum incolo, nu vom putea rupe aceste lucrari de matricea locului si de atmosfera care s-a creat aici.
In viitor cred ca numarul vizitatorilor va fi mai mare si intresul lor va creste, pentru ca alaturi de vocile preistoriei, vor gasi aici vocile actualitatii. Aceste valori care sunt construite aici apartin locului si, deja bogata, comuna Cucuteni a devenit si mai bogata prin intilnirea sacrului cu arta.

Constantin Prut

 

Cred ca este o sansa pentru artistii care fac un act, ca intotdeauna, de mare generozitate, este un mod de a intilni si un concept provocant si un spatiu extreme de complezent pentru opera de arta si un cimp referential foarte bogat. Artistii inteleg ca sunt angajati in transpunerea unei semnificatii foarte dificile astazi, raminind in perimetrele artei moderne si actual postmoderne.

Mi se pare si pentru spatiul de aici ca aceasta tabara, aceasta a doua editie, reuseste sa stabilizeze intr-un fel, sa fixeze conditia de sit cultural, chiar sa o structureze ca un spatiu cultural dens si definitiv si sper ca tabara va reusi sa-si extinda capacitatea de atractie.

Alexandra Titu

Artisti
Simion Cristea
Iasi
"TROITA"
Gabriela Drinceanu
Iasi
"RITUAL"
w w w
Dorel Gaina
Cluj – Napoca
"COSTUMUL DE ZBOR","LOC PENTRU INGERI NEOSTENITI", "LOC PENTRU INGERI OSTENITI"
Ionela Mihuleac
Iasi
"PHOENIX"
w w w
Leontin Paun
Ramnicu Sarat
"PRIN"
Eugenia Pop
Cluj – Napoca
" CALATORIA"
Damian-Ioan Popa
Targu Neamt
"SEMNE"
w w w
Mircea Puscas
Chisinau
"PIETA"
Lucian Tudorache
Piatra Neamt
"ZBURATACIUNE"
Gheorghe Gheorghita
Vornicu

Iasi
"JUGUL PAMANTULUI"
   
Studenti
Violeta Radu, anul III, Universitatea de Arta si Design din Cluj, sectia Foto- video- procesare computerizata a imaginii
 
Critici de arta
Alexandra Titu
Constantin Prut


Contact:

> Pagina de start
> PARCUL ARHEOLOGIC CUCUTENI
> COMUNA CUCUTENI

Primaria Cucuteni
judetul Iasi
Tel / fax: +4 0232 717007

Fundatia AXart
soseaua Stefan cel Mare, nr. 24, Iasi
email axcult @ mail.dntis.ro