a
   
   

 

 

 

 

 Romanian >

> The projects for the arranging/management of the archaeological Geto-Dacian vestiges from Cucuteni-Baiceni

 

The funeral discoveries on the Gosan hill have determined the archaeologists from the ‘Al . I. Cuza’ University of Iasi to try to preserve the barrow which sheltered the princely Geto-Dacian tomb and later transform it into a museum of the east Carpathian civilization of the dacian times. So, between 1982 and 1984 a circular construction made of stone and covered with a metallic roof has been built in order to protect the tomb. The visitors can view the antique limestone level, following the dromos and the stone cloak of the barrow, as well as from a superior level, where 6 suspended platform offer a view of the circular stone precinct and of the main tomb.

On these two levels a permanent exhibition has been set up, a presentation of the local history from palaeolithic age to the 19th century, with a special focus on the famous discoveries from Cucuteni, especially the prehistoric and Geto-Dacian ones, in the general context of the Cucutenian and Thracian civilization.

In 1988 the main building was repaired and there’s been a project for an archaeologic site that should enter the touristic circuit. The project no 9643/1988 was realized by The Research and Projects Institute of Iasi; engineer M.V. Molocea was the manager and Smaranda Galea was the architect of the project. Its aims were:
-rebuilding the construction that protected the princely tomb.
-the sheltering of the second barrow found near the main one, with armed glass on an iron skeleton and a stone foundation.
-designing a half buried touristic attraction on the slope of the Gosan hill, having a surface of 105 square meters, including a pay desk, a shop selling ceramic and traditional products, a pottery workshop , a coffee place, a toilet, a room for the guard and a terrace. The place would be built of prefab materials, stone and concrete pillars, with a shelter made of zinc tin; with wooden carpentery inside and metal carpentery outside.
-a touristic stop called The Three Wells, near the Gosan hill, recreating the three fountains with sweep; building a stone path and placing wooden tables and benches.
-two parkings for cars and couches, one near the Three wells point , the other on the Gosan hill plateau.
-three walks:
1. the first alley starts from TheThree Wells, then climb the Gosan hill; it has steps and it is made of stone. On one side there are: a gutter, a railing and a hedge, on the other side there is a prefab flower stand with yew trees.
2. the second alley allows the access from the plateau, it has two ways; it is built of stone path with gutters on both sides, double wooden benches are placed in the middle between lamps and yew trees.
3. the third alley permits the access from the plateau, too, from the parking, it has two ways paved with mosaics made of natural stone, basalt and white marble. On both sides small morello tress, lime trees and a hedge are planted. In the middle there is a place for flowers, delimited by a lavender kerbstone. Here and there double wooden benches.
-the building of two grassy amphitheatres by planting prefab structures.
-the first amphitheatre are placed near the first concrete alley, the access alley, on the slope of the hill, and host artistic happenings.
-the second amphitheatre, a smaller one, is near the edge of the slope, opening to the Baiceni village and the famous Cucuteni settlemen;
-the steep sides of the slope and of the plateau are planted with hedge and there was built a metal railing for safety;
-the reservation is surrounded by a wiry fence 1.20 m tall, and a hedge 1.80 m thick.

Another project has been resumed in 1990 ( project no10394/1990), and again in 1994 when the building that was sheltering the tomb had to be repaired.
The aims of the project no 7492/1989 were :
-to make panels and glass cases for the exhibition at the ground floor and first floor.
-benches made of oak wood gutters with metallic backs, which were placed between the show cases from upstairs.
-the sign that was to be placed on the left of the main entrance
-the sign that were to be placed on the left of the main entrance in Tg. Frumos and on the four main roads: Iasi-Târgu Frumos, Pascani-Târgu Frumos, Roman-Târgu Frumos si Hârlau-Târgu Frumos

inside the royal tomb
the building that covers the royal tomb

 

    < Home | ^ Top | versiunea romaneasca | Sculpture symposia CUCUTENI